Champinjoner på Värmländska


Beställ hem våra färska och närodlade champinjoner från Värmlandsodlarna till er butik. Finns både som lösvikt och påsförpackat. Finns också speciella grillchampinjoner under säsong och självklart också torkade champjoner, en perfekt smakförstärkare i köket. Svensk Cater "Färsvarucentralen" svarar för leveranserna, kontakta dem om nu önskar beställa våra närodlade champinjoner.

  

Kontakta oss

Värmlandsodlarna
Lugnadalsparken 11
66131 SÄFFLE

Tel: 0705-55 93 94
E-post: info@varmlandsodlarna.se

Håll utkik efter oss om du vill köpa närodlat!

NYHETER

Påsen ersätter plastasken

Gränshandel

Bort med plasten, vi levererar våra 250g champinjoner endast i papperspåsar numera, klimatpåverkan blir mindre och hållbarheten längre. Sedan sticker den ut lite, mot alla plastförackningar.
Hoppas du hittar våra goda champinjoner i din butikshylla. 

Torkad svamp för storkök och restauranger

Nu kan du beställa champinjoner i storpack, perfekt för storköket eller restaurangen. Ha alltid vår välsmakande svamp i restaurangköket. Den torkade svampen passar fint till såser och soppor. Finns i två varianter, skivade och små mini champinjoner som är plockade innan de hunnit växa sig stora. Lika för båda är att den goda smaket är kvar. 

Produktnyheter

Maitake Goda hälsovinster! Tidigare studier har påvisat att svampintag kan minska risken för bröstcancer med två tredjedelar. Maitake svamp är sedan tidigare känd för att behandla högt blodtryck, leversjukdom och stabilisera blodsockret.

Värmlandsodlarna har som ambition att odla svamp nära vår marknad, vilket innebär att vi odlar och säljer i vårt närområde.

Nu vill vi dock lämna trygg mark för att lansera en svamp som ligger långt utanför vårt referensområde. Maitake (grifola frondosa) eller korallticka på svenska är känd för sin fasta konsistens med den nötaktiga smaken. Skäres i skivor stekes i smör med salt o peppar. Eller varför inte grovhacka, fräs med lite lök och gör en härlig stuvning, späd på med lite gräddmjölk buljong och du har en god soppa. Använd samma recept som finns på Karl-Johansvamp. Håll utkik, den kommer lanseras början av 2020, först o främst till restauranger. 

---------------------------------------------------------------

Tyvärr har Pandemin, Covid 19, försenat lanseringen av Maitake. Vi hoppas när smittorisken lagt sig att förtsätta lanseringen i Sverige.

Svamp är ett livsmedel i tiden med lågt energi- och fettinnehåll men med högvärdiga proteiner, mineraler och spårämnen. Svampens innehåll av antioxidanter är något som på senare tid poängteras. Svamp är gott och kan användas på många sätt, både i matlagning, sallader och på grillen.

Konsumtion är ca 2 kilo per person och år, varav ca 1,0 kg är färska champinjoner. Total konsumtion ca 12.000 ton färska och 10.000 ton konserverade champinjoner.

Populärt med svamp

Konsumtionen av färsk svamp i Sverige har ökat under  de senaste åren, delvis beroende på sjunkande priser. Intresset för vild svamp har också ökat. I dagens matlagning används mer färsk svamp på samma sätt som man använder färska kryddor för smakens skull. Konsumtionen av konserverad svamp minskar.